Σε μια δημοκρατία για να λειτουργήσει η κοινωνία και οι θεσμοί θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες κοινά αποδεκτοί από όλους.
Η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών που διασφαλίζει και κατοχυρώνει τη δημοκρατική διαδικασία είναι το ζητούμενο για όλα τα μέλη του Δ.Σ.Α. Σήμερα, όμως, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος διατάραξης της ομαλότητας κάτι που θα συμπαρασύρει και τη δημοκρατική νομιμοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.
Η αλλαγή των κοινά αποδεκτών κανόνων, κυριολεκτικά στο παρά πέντε των εκλογών, δεν εξυπηρετεί το κοινό καλό, αλλά το ατομικό συμφέρον. Το εκλογικό σύστημα δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας.
Ήμουν και παραμένω από τους βασικότατους υποστηρικτές του ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ, κάτι το οποίο είχε προτείνει πρώτος ο συνδυασμός ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ του Παναγιώτη Περάκη, στον οποίο και συμμετείχα στις δύο προηγούμενες εκλογές. Εντούτοις δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς απαιτείται τροποποίηση του Κώδικα περί Δικηγόρων και απόφαση Γ.Σ., κάτι το οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ακολούθως, δεν μπορεί, δυστυχώς, να υιοθετηθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς κάτι τέτοιο στην παρούσα χρονική στιγμή και χωρίς τεχνική μελέτη είναι τεχνικά αβέβαιο, οικονομικά ασύμφορο για το Σύλλογο και πολύ επικίνδυνο, αφού δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Η εναλλακτική πρόταση του μικτού συστήματος δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστική, καθώς θα πρέπει να προβλεφθούν online εκλογικοί κατάλογοι σε όλα τα εκλογικά τμήματα, με κίνδυνο ο εκλογέας να μπορεί μεν να ψηφίσει απ’ όπου θέλει ή από το γραφείο του, αλλά από την άλλη να υπάρχει η πιθανότητα να διπλοψηφίσει.
Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι. Η συνδικαλιστική πρακτική της “τελευταίας στιγμής” είναι αυτή που αντιμαχόμαστε, διεκδικώντας την επίδειξη υπευθυνότητας από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας. Η απαιτούμενη σοβαρότητα θα είχε φανεί αν η αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας είχε αναπτυχθεί και δοκιμασθεί πολύ καιρό πριν και όχι 2 μήνες πριν τις εκλογές. Κάτι τέτοιο ουδέποτε η Διοίκηση του Συλλόγου μας πραγματοποίησε και οι νυν διαφωνούντες ουδέποτε πρότειναν έγκαιρα.
Η σοφή τακτική δεν είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά από τα λάθη των άλλων. Γι’ αυτό θυμίζω τις εκλογές με ανοικτά μητρώα και on line κατάλογο ψηφισάντων στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. πρόσφατα και την αναβολή των τελευταίων λόγω μη διασφάλισης της μυστικότητας της ψήφου και του αδιάβλητου των εκλογών.
Ποιος θα αναλάβει το κόστος των online καταλόγων με κίνδυνο να καταρρεύσει το σύστημα ή να υπάρχει η δυνατότητα πολλαπλών ψηφοφοριών;
Οι όμορφες ιδέες, όμορφα καίγονται και γι’ αυτό, εκ των πραγμάτων, η μοναδική λύση στην παρούσα φάση και εφόσον δεν έγινε κατάλληλη προετοιμασία για την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τους προηγούμενους μήνες, αποτελεί η εκλογή με τον παραδοσιακό τρόπο με όσο το δυνατόν περισσότερα εκλογικά τμήματα για την αποφυγή του συνωστισμού. Και αμέσως μετά ας καθίσουμε όλοι στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα ξεκάθαρο και αδιάβλητο εκλογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη βούληση των μελών μας.
ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ