Είναι γεγονός πως στα χρόνια της κρίσης τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των δικηγόρων στην Ελλάδα μειώθηκαν και η πανδημία του ιού covid-19 έδωσε τη χαριστική βολή σε πολλούς. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν, ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είτε να κλείσουν το γραφείο τους μεταφέροντάς το στην οικία τους είτε να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες κατευθύνσεις πχ. εισαγωγή στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή συμμετοχή σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ για δημοσίους υπαλλήλους.
Οι νέοι συνάδελφοι, δε, που ξεκίνησαν τη δικηγορία στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης και ιδιαίτερα όσοι ήταν έμμισθοι, στην covid εποχή, βρέθηκαν είτε σε αναζήτηση γραφείου λόγω περικοπών στην εταιρεία είτε σε αλλαγή της σχέσης εργασίας, με αποτέλεσμα τις μικρότερες απολαβές, μια απορρύθμιση ουσιαστικά των εργασιακών σχέσεων. Όσοι, δε, από τους νέους προσπαθούν να δημιουργήσουν το δικό τους γραφείο βρίσκονται μπροστά σε ένα βουνό οικονομικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να προτείνουν χαμηλές αμοιβές, ώστε να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και να δημιουργήσουν ένα πελατολόγιο, εις βάρος της αξίας της δουλειάς τους και της μελλοντικής τους ανέλιξης, πολλές φορές. Αυτό, δε, αποτελεί κι ένα πεδίο έριδας μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων για το ποιος φταίει για την καθιέρωση χαμηλών αμοιβών.
Φυσικά, αποτέλεσμα της κρίσης τόσων ετών είναι οι χαμηλές αμοιβές τόσο των γραμματίων ορισμένων διαδικασιών πχ η ονομαστική αξία στις μικροδιαφορές είναι μόλις 32 ευρώ (!!) συν ΦΠΑ όσο και η προτεινόμενη αμοιβή στους πελάτες για τη διεκπεραίωση υποθέσεων και τούτο διότι, δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια στην μεγάλη μερίδα των δικηγόρων για επιλογή πελατών. Πολλώ δε μάλλον, δεν υπάρχει επιλογή πελατών καθώς πέρα από τα έξοδα διαβίωσης και τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων, υπάρχουν οι υποχρεώσεις προς εφορία ή ασφαλιστικές εισφορές ή ρυθμίσεις για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δάνεια κλπ.
Είναι, δε, επίσης, γνωστό ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη έχει γίνει πολυτέλεια για μεγάλο ποσοστό πολιτών που έχουν οικονομική δυσπραγία, καθώς ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στα γραμμάτια προείσπραξης και στη δικηγορική αμοιβή είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για έναρξη μιας δικαστικής διαδικασίας, αν δεν είναι επείγουσα περίπτωση. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το μακρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ συζήτησης και έκδοσης αποφάσεων και τελεσιδικίας υποθέσεων.
Τα τελευταία χρόνια, επίσης, βλέπουμε δικηγορική ύλη να παύει να αποτελεί αποκλειστικά και μόνο δικηγορική ύλη κι ως εκ τούτου δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που έχουμε ακούσει με αιτήσεις συνταξιοδότησης ή διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων στο κτηματολόγιο ή αιτήσεις κτηματογράφησης που κατατίθενται από λογιστές. Φυσικά με αμοιβή πολύ μικρότερα ποσά από μια μέση δικηγορική αμοιβή και τούτο διότι οι εργασίες αυτές δεν είναι η βασική τους ενασχόληση, ώστε να κοστολογούνται ανάλογα, αλλά ένα ευκαιριακό επιπλέον εισόδημα που συμβάλλει στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Συνεπώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του πλαισίου αυτού, με σκοπό την εύρυθμη άσκηση τους επαγγέλματός μας και την αποφυγή φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ συναδέλφων.
Διεκδικούμε, λοιπόν, αύξηση των γραμματίων προείσπραξης, μέσω της τροποποίησης του Κώδικα περί Δικηγόρων κλιμακωτά με μεγάλη αύξηση των αμοιβών στα Ειρηνοδικεία (λ.χ. μικροδιαφορές, κατάθεση διαταγών πληρωμής ή αγωγών) και μικρότερη αύξηση στον Α.Π. ή στο ΣτΕ και αντίστοιχη κλιμακωτή αύξηση στα ποινικά δικαστήρια.
Διεκδικούμε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατώτερη βαθμίδα 13%, προκειμένου να καταστεί πιο εφικτή στον πολίτη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Διεκδικούμε την κατοχύρωση δικηγορικής ύλης μέσω της συμμετοχής των δικηγόρων σε διοικητικά και δικαιοδοτικά καθήκοντα και επέκταση της χρήσης των γραμματίων σε όλες τις διαδικαστικές πράξεις και ενέργειες- αιτήσεις ενώπιον της Διοίκησης (πχ παράσταση σε εργατική διαφορά, ενώπιον ΚΕΠΑ, Επιτροπών Δήμου, ΕΦΚΑ, όλων των διοικητικών προσφυγών ενώπιον των διοικητικών αρχών κλπ) αλλά και καθιέρωση πιστοποιητικού βαρών και κτηματολογικών εγγραφών στη σύνταξη συμβολαίων κατά τα πρότυπα της βεβαιώσεως των μηχανικών.