Αμοιβές δικηγόρων στην κρίση και το μέλλον αυτών. – Πετρούλα Εμμ. Μανδηλαρά

Είναι γεγονός πως στα χρόνια της κρίσης τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των δικηγόρων στην Ελλάδα μειώθηκαν και η πανδημία του ιού covid-19 έδωσε τη χαριστική βολή σε πολλούς. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν, ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είτε να κλείσουν το γραφείο τους μεταφέροντάς το στην οικία τους είτε να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες κατευθύνσεις πχ. εισαγωγή στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή συμμετοχή σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ για δημοσίους υπαλλήλους. 

Οι νέοι συνάδελφοι, δε, που ξεκίνησαν τη δικηγορία στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης και ιδιαίτερα όσοι ήταν έμμισθοι, στην covid εποχή, βρέθηκαν είτε σε αναζήτηση γραφείου λόγω περικοπών στην εταιρεία είτε σε αλλαγή της σχέσης εργασίας, με αποτέλεσμα τις μικρότερες απολαβές, μια απορρύθμιση ουσιαστικά των εργασιακών σχέσεων. Όσοι, δε, από τους νέους  προσπαθούν να δημιουργήσουν το δικό τους γραφείο βρίσκονται μπροστά σε ένα βουνό οικονομικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να προτείνουν χαμηλές αμοιβές, ώστε να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και να δημιουργήσουν ένα πελατολόγιο, εις βάρος της αξίας της δουλειάς τους και της μελλοντικής τους ανέλιξης, πολλές φορές. Αυτό, δε, αποτελεί κι ένα πεδίο έριδας μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων για το ποιος φταίει για την καθιέρωση χαμηλών αμοιβών.

Φυσικά, αποτέλεσμα της κρίσης τόσων ετών είναι οι χαμηλές αμοιβές τόσο των γραμματίων ορισμένων διαδικασιών πχ η ονομαστική αξία στις μικροδιαφορές είναι μόλις 32 ευρώ (!!) συν ΦΠΑ όσο και η προτεινόμενη αμοιβή στους πελάτες για τη διεκπεραίωση υποθέσεων και τούτο διότι, δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια στην μεγάλη μερίδα των δικηγόρων για επιλογή πελατών. Πολλώ δε μάλλον, δεν υπάρχει επιλογή πελατών καθώς πέρα από τα έξοδα διαβίωσης και τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων, υπάρχουν οι υποχρεώσεις προς εφορία ή ασφαλιστικές εισφορές ή ρυθμίσεις για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δάνεια κλπ. 

Είναι, δε, επίσης, γνωστό ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη έχει γίνει πολυτέλεια για μεγάλο ποσοστό πολιτών που έχουν οικονομική δυσπραγία, καθώς ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στα γραμμάτια προείσπραξης και στη δικηγορική αμοιβή είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για έναρξη μιας δικαστικής διαδικασίας, αν δεν είναι επείγουσα  περίπτωση. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το μακρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ συζήτησης και έκδοσης αποφάσεων και τελεσιδικίας υποθέσεων.

Τα τελευταία χρόνια, επίσης, βλέπουμε δικηγορική ύλη να παύει να αποτελεί αποκλειστικά και μόνο δικηγορική ύλη κι ως εκ τούτου δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που έχουμε ακούσει με αιτήσεις συνταξιοδότησης ή διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων στο κτηματολόγιο ή αιτήσεις κτηματογράφησης που κατατίθενται από λογιστές. Φυσικά με αμοιβή πολύ μικρότερα ποσά από μια μέση δικηγορική αμοιβή και τούτο διότι οι εργασίες αυτές δεν είναι η βασική τους ενασχόληση, ώστε να κοστολογούνται ανάλογα, αλλά ένα ευκαιριακό επιπλέον εισόδημα που συμβάλλει στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Συνεπώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του πλαισίου αυτού, με σκοπό την εύρυθμη άσκηση τους επαγγέλματός μας και την αποφυγή φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ συναδέλφων.

Διεκδικούμε, λοιπόν, αύξηση των γραμματίων προείσπραξης, μέσω της τροποποίησης του Κώδικα περί Δικηγόρων κλιμακωτά με μεγάλη αύξηση των αμοιβών στα Ειρηνοδικεία (λ.χ. μικροδιαφορές, κατάθεση διαταγών πληρωμής ή αγωγών) και μικρότερη αύξηση στον Α.Π. ή στο ΣτΕ και αντίστοιχη κλιμακωτή αύξηση στα ποινικά δικαστήρια.

Διεκδικούμε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατώτερη βαθμίδα 13%, προκειμένου να καταστεί πιο εφικτή στον πολίτη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Διεκδικούμε την κατοχύρωση δικηγορικής ύλης μέσω της συμμετοχής των δικηγόρων σε διοικητικά και δικαιοδοτικά καθήκοντα και επέκταση της χρήσης των γραμματίων σε όλες τις διαδικαστικές πράξεις και ενέργειες- αιτήσεις ενώπιον της Διοίκησης (πχ παράσταση σε εργατική διαφορά, ενώπιον ΚΕΠΑ, Επιτροπών Δήμου, ΕΦΚΑ, όλων των διοικητικών προσφυγών ενώπιον των διοικητικών αρχών κλπ) αλλά και καθιέρωση πιστοποιητικού βαρών και κτηματολογικών εγγραφών στη σύνταξη συμβολαίων κατά τα πρότυπα της βεβαιώσεως των μηχανικών. 

Related Posts

ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩ

Και ο ΔΣΑ θέλει τον Πιερρακάκη – Kωστής Κριμίζης

Τον Χάρη τον γνώρισα στη διάρκεια της περασμένης προεκλογικής εκστρατείας με υποψήφιο πρόεδρο τον Παναγιώτη Περάκη. Μία από τις πρωτοποριακές...
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΔΣΑ

Δικηγόρος, γυναίκα, μητέρα ψάχνει για αξιοπρέπεια… – Σοφία Ανδριοπούλου

Όταν αποφασίζεις να γίνεις δικηγόρος δεν φαντάζεσαι ποια θα είναι τα πραγματικά προβλήματα που θα έχεις να αντιμετωπίσεις. Αν και...
Cover for Χάρης Κονδύλης-ΔΙΕΚΔΙΚΩ περισσότερα στην πράξη
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις συναδέλφισσες και του συνάδελφους που προσήλθαν να ψηφίσουν παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, δεδομένου ότι δεν ήταν εφικτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία.Από καρδιάς οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που με τίμησαν με την ψήφο τους τόσο εμένα όσο και το συνδυασμό μας.Προσωπικά δεν κατάφερα να συγκεντρώσω το ποσοστό 6% που προβλέπει ο Κώδικας περί Δικηγόρων για την είσοδό μου στο Διοικητικό Συμβούλιο.Παρόλα αυτά ο συνδυασμός μας εξέλεξε δύο άξια μέλη του στο Δ.Σ., την Άννα Ζουρνατζή και τον Χρήστο Κακλαμάνη.Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως ο δικηγόρος που μάχεται και ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ δεν χάνει ποτέ. Από την πρώτη μέρα γνωρίζαμε πως ο στόχος μας δεν ήταν η καρέκλα. Ήταν ο θεσμικός μετασχηματισμός του Δικηγορικού Συλλόγου. Ποτέ μας δε θελήσαμε ούτε επιδιώξαμε την αυτοπροβολή.Κάναμε έναν δίκαιο αγώνα, πιστοί στις αρχές μας και τις προτάσεις μας. Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ δε σταματά. Ως επικεφαλής του ΔΙΕΚΔΙΚΩ περισσότερα στην πράξη θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους για την προσπάθεια, γιατί στο τέλος αποδείξαμε πως ο Δ.Σ.Α. δεν είναι μια τυπική συλλογικότητα, αλλά μια δύναμη που επηρεάζει τον δικηγορικό κόσμο.Ο Αγώνας συνεχίζεται… ... Δείτε περισσότεραΔείτε λιγότερα
View on Facebook
Σε αυτές τις εκλογές κάνουμε τη διαφορά.Διεκδικούμε περισσότερα στην πράξη, γιατί τα αξίζουμε! ... Δείτε περισσότεραΔείτε λιγότερα
View on Facebook
Η πανδημία κατέδειξε πως θέλουμε έναν Δ.Σ.Α. πιο μαχητικό και διεκδικητικό.Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη για να αλλάξουμε τη καθημερινότητά μας, τη δικηγορία, το μέλλον μας.❗️Μην αφήσεις άλλους να αποφασίσουν για εσένα. ... Δείτε περισσότεραΔείτε λιγότερα
View on Facebook