Ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι στο στίβο της δικηγορίας στην εποχή της κρίσης – Πετρούλα Εμμ. Μανδηλαρά

Πετρούλα Εμμ. Μανδηλαρά

Είναι γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης οι ασκούμενοι και οι νέοι δικηγόροι βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, η οποία έγινε δυσκολότερη κατά το διάστημα της εννιάμηνης αποχής των δικηγόρων και επιτάθηκε στην περίοδο της πανδημίας. Έτσι, λοιπόν, πολλοί από αυτούς κλήθηκαν να δουλεύουν 10ωρα, το σύνηθες πια για το επάγγελμά μας, να υπομένουν σε ατελείωτες ουρές για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και να αμείβονται για πολύ λιγότερες ώρες και λιγότερο κόπο. 

Επιπλέον, λόγω της κρίσης μειώθηκαν τα εισοδήματα των πολιτών με συνέπεια να μειωθεί και ο αριθμός αυτών που κατέληγαν σε δικηγόρο για υποθέσεις τους, παρά μόνο για τις έχουσες επείγοντα χαρακτήρα. Στην περίοδο, δε, της πανδημίας και του πρώτου lockdown δεν έλειψαν τα φαινόμενα να γίνεται συμψηφισμός των χρημάτων από την τηλεκατάρτιση με τους μηνιαίους μισθούς σε αρκετά γραφεία. Ένα φαινόμενο που καταδεικνύει τη θέση στην οποία έχουν έρθει πολλά γραφεία λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων ετών.

Πέρα από τις οικονομικές απολαβές τους οι ασκούμενοι και οι νέοι δικηγόροι περισσότερο καλούνται να ανταποκριθούν και στις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ και την εφορία, πέρα από τα έξοδα διαβίωσής τους, με αποτέλεσμα οι απολαβές τους όχι μόνο να μην φτάνουν για τα βασικά αλλά να ζητούν και οικονομική ενίσχυση από το οικογενειακό τους περιβάλλον αν έχει αυτή τη δυνατότητα, κατάσταση που βιώνουν ιδιαιτέρως οι νεότεροι συνάδελφοι. 

Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνάδελφοι που βιώνοντας την ανωτέρω πραγματικότητα θεωρούν ότι οι κόποι τόσων ετών πήγαν χαμένοι και να ψάχνουν άλλες διεξόδους, ενώ όσοι μένουμε και υπομένουμε διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον τόσο από την άποψη των συνθηκών εργασίας όσο και από την άποψη των αμοιβών. 

Διεκδικούμε καλύτερες αμοιβές και μίνιμουμ αυτών και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους δικηγόρους.

Διεκδικούμε τη θέσπιση μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών για νέους δικηγόρους, οι οποίοι θα συστήσουν δικηγορικές εταιρείες ή θα συμμετέχουν σε μεγαλύτερα δικηγορικά σχήματα.

Διεκδικούμε πραγματική νομοθετική κατοχύρωση εμμίσθων συνεργατών μέσω  υποχρεωτικής δήλωσης της συνεργασίας δικηγόρου συνεργάτη με δικηγόρου εντολέα στον Σύλλογο, καθώς και πρόβλεψη πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτήςπροκειμένου να καταργηθεί η πρακτική με τα μπλοκάκια.

Διεκδικούμε τη θέσπιση διενέργειας κύκλων σεμιναρίων σε θεματικές ενότητες και εξεδικευμένα θέματα ή μέσω εικονικών δικών για τη συνεχή επιμόρφωση δικηγόρων.

Διεκδικούμε την αξιοποίηση από τον Σύλλογο γραφείων στο Κέντρο της Αθήνας με σκοπό την παραχώρησή τους σε νέους δικηγόρους για να στεγαστούν ή να ιδρύσουν νέα σχήματα.

Διεκδικούμε την πολυπόθητη αλλαγή του μέλλοντος και της καθημερινότητας των νέων!

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Χάρης Κονδύλης rapid tests

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ RAPID TESTS ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου (13/09/2021) και με συγκεκριμένη πρότασή μου στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. είχα ζητήσει να διασφαλιστεί το ΑΣΦΑΛΕΣ-...

ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ e-ΕΦΚΑ

Μετά την εξευτελιστική πρόταση συνεργασίας δικηγόρων με το Κτηματολόγια- ανά υπόθεση- προς επίλυση και διευθέτηση νομικών ζητημάτων, με απαράδεκτες αμοιβές...
Cover for Χάρης Κονδύλης-ΔΙΕΚΔΙΚΩ περισσότερα στην πράξη
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις συναδέλφισσες και του συνάδελφους που προσήλθαν να ψηφίσουν παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, δεδομένου ότι δεν ήταν εφικτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία.Από καρδιάς οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που με τίμησαν με την ψήφο τους τόσο εμένα όσο και το συνδυασμό μας.Προσωπικά δεν κατάφερα να συγκεντρώσω το ποσοστό 6% που προβλέπει ο Κώδικας περί Δικηγόρων για την είσοδό μου στο Διοικητικό Συμβούλιο.Παρόλα αυτά ο συνδυασμός μας εξέλεξε δύο άξια μέλη του στο Δ.Σ., την Άννα Ζουρνατζή και τον Χρήστο Κακλαμάνη.Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως ο δικηγόρος που μάχεται και ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ δεν χάνει ποτέ. Από την πρώτη μέρα γνωρίζαμε πως ο στόχος μας δεν ήταν η καρέκλα. Ήταν ο θεσμικός μετασχηματισμός του Δικηγορικού Συλλόγου. Ποτέ μας δε θελήσαμε ούτε επιδιώξαμε την αυτοπροβολή.Κάναμε έναν δίκαιο αγώνα, πιστοί στις αρχές μας και τις προτάσεις μας. Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ δε σταματά. Ως επικεφαλής του ΔΙΕΚΔΙΚΩ περισσότερα στην πράξη θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους για την προσπάθεια, γιατί στο τέλος αποδείξαμε πως ο Δ.Σ.Α. δεν είναι μια τυπική συλλογικότητα, αλλά μια δύναμη που επηρεάζει τον δικηγορικό κόσμο.Ο Αγώνας συνεχίζεται… ... Δείτε περισσότεραΔείτε λιγότερα
View on Facebook
Σε αυτές τις εκλογές κάνουμε τη διαφορά.Διεκδικούμε περισσότερα στην πράξη, γιατί τα αξίζουμε! ... Δείτε περισσότεραΔείτε λιγότερα
View on Facebook
Η πανδημία κατέδειξε πως θέλουμε έναν Δ.Σ.Α. πιο μαχητικό και διεκδικητικό.Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη για να αλλάξουμε τη καθημερινότητά μας, τη δικηγορία, το μέλλον μας.❗️Μην αφήσεις άλλους να αποφασίσουν για εσένα. ... Δείτε περισσότεραΔείτε λιγότερα
View on Facebook