Σοφία Ανδριοπούλου

Σοφία Ανδριοπούλου

Υποψήφια Σύμβουλος

Βιογραφικό

«Με το Χάρη γνωριζόμαστε από τα χρόνια του Πανεπιστημίου. Πάντα δραστήριοι, πολιτικοποιημένοι και οι δυο από διαφορετικά, αλλά παράλληλα μετερίζια παλεύαμε για τις ιδέες μας με τον ίδιο στόχο μία δικαιότερη κοινωνία. Πάντα με πολιτική ηθική, ακεραιότητα και συνέπεια στα λόγια και στις πράξεις μας. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε η ώρα να συναντηθούμε για ένα ΔΣΑ πιο κοντά στον μαχόμενο δικηγόρο, ένα ΔΣΑ πιο συμμετοχικό, λειτουργικό, στην υπηρεσία των μελών του αλλά και των πολιτών». 

Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή ΔΠΘ με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Εγκληματολογία και τα ποινικά Συστήματα Δικαιοσύνης (πτυχίο με distinction) του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο (2003) 

Από το 2001, ασχολούμαι με γενική δικηγορία και από το 2004 διατηρώ δικό μου γραφείο με μεγάλη εμπειρία στα ακροατήρια όλων των βαθμών των Δικαστηρίων. Από το 2017, είμαι βασικό μέλος της ομάδας του Δικηγορικού Γραφείου Λουκοπούλου – Κατσαβριάς – Ανδριοπούλου.  Νομική σύμβουλος σε εταιρείες, σωματεία και ΝΠΔΔ. Διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε ΝΠΔΔ, μουσεία, αλλά και ατομικές επιχειρήσεις. Αξιολογήτρια στο Ενιαίο Μητρώο Αξιολογητών (ΕΜΑ) του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στα πεδία υγεία, πρόνοια, πολιτισμός. Νομική σύμβουλος σε έργα του ΕΣΠΑ. Μέλος της Επιτροπής Θεμελιωδών και Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ από το 2014 μέχρι το 2020.

Μέλος της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (για την ισότητα των φύλων). Μέλος της Επιτροπής του ΔΣΑ που εκπόνησε  την πρόταση του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στα πλαίσια της διαβούλευσης το 2017. 

Με έντονη πολιτική δραστηριότητα στον τομέα των δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, του φεμινιστικού κινήματος και έχω διατελέσει Βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ το 2009, κόμμα που χωρίσανε οι δρόμοι μας το 2010. Πάντα με βάση της ιδέες της ανανεωτικής αριστερής και της πολιτικής οικολογίας, παρακολουθώ την πολιτική πραγματικότητα.