Η αναπηρία είναι μία κοινωνική πραγματικότητα. Στόχος μας δεν είναι μόνο να διασφαλίσουμε την εφαρμογή του νόμου, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα «νομιμοποιημένα στερεότυπα» ξεκινώντας από τη δική μας «μικροκοινωνία». Οι συνάδελφοι με αναπηρία πρέπει να έχουν ουσιαστική και ισότιμη ένταξη της σε όλες τις εκφάνσεις του δικηγορικού λειτουργήματος.
Γι’ αυτό το λόγο διεκδικούμε περισσότερα στην πράξη:
1) Πρόσβαση στην απασχόληση. Με παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, θα διεκδικήσουμε στην πράξη την έκδοση προκηρύξεων για την υποχρεωτική πρόσληψη δικηγόρων με αναπηρία, όπως ορίζει ο νόμος που μέχρι σήμερα παραμένει κενό γράμμα. Ζητούμε την υλοποίηση στην πράξη του αρ.27 της κυρωμένης απο τη Βουλή, Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και τη ρητή εφαρμογή των νόμων (ν.4440/2016, ν.4590/2019 και ο ν.4765/2021.)
2) Προσβασιμότητα στα δικαστήρια. Στο πλαίσιο της ως άνω Σύμβασης και του Πυλώνα ΙΙΙ του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, θα πιέσουμε στην κατεύθυνση της ταχείας υλοποίησης της φυσικής προσβασιμότητας στα κτίρια των δικαστηρίων. π.χ. κατασκευή ραμπών και κατάλληλων ανελκυστήρων, τουαλετών για ΑμεΑ κ.α.
3) Ψηφιακή προσβασιμότητα. Άμεσες παρεμβάσεις στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να είναι ψηφιακά προσβάσιμες για ΑμεΑ όλες οι υπηρεσίες του ejustice και πλήρως προσβάσιμο το portal του Δ.Σ.Α όπως τα κρίσιμα πεδία αναγραφής της Τραπεζικής Κάρτας που σήμερα δεν διαβάζονται από τους αναγνώστες οθόνης που χρησιμοποιούν τα άτομα με οπτική αναπηρία.
4) Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Ο ΔΣΑ θα διεξαγάγει επιμορφωτικά σεμινάρια σε θεματικά πεδία που σχετίζονται με την αναπηρία, τα οποία θα απευθύνονται σε δικηγόρους και νομικούς επιστήμονες εν γένει. Επιπλέον θα προτείνουμε τη διεξαγωγή ανάλογων σεμιναρίων στους δικαστικούς υπαλλήλους, έτσι ώστε να εξοικειωθούν με όλες τις μορφές της αναπηρίας και να εξυπηρετούν προσηκόντως δικηγόρους και πολίτες με αναπηρία.
Απλές και άμεσες πράξεις που αντανακλούν το δικαιωματικό μοντέλο προσέγγισης της αναπηρίας, το οποίο εδράζεται στις αρχές, του καθολικού σχεδιασμού, της συμπερίληψης και της ίσης μεταχείρισης.