Η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι αλλαγές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης μας φέρνουν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα με την εισαγωγή των πλατφορμών και τη χρήση τους από δικηγόρους και μη, τις οποίες δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να αγνοήσουμε ή να προσπεράσουμε.

Μπορεί το 2010 να ξεκίνησαν δειλά κάποιες μεταρρυθμίσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας αλλά δυστυχώς έμειναν στη μέση, κάποιες ήταν άτολμες και δεν συνεχίστηκαν.

Η παρούσα Κυβέρνηση πραγματοποιεί κάποια σημαντικά αλλά δειλά βήματα στη νέα ψηφιακή εποχή αλλά και αυτά είναι μεμονωμένα, άνευρα και χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις, που πολλές φορές δημιουργούν από μόνα τους μια νέα γραφειοκρατία, δημιουργώντας αναχώματα στους πολίτες αλλά κυριότερα στους εντολοδόχους τους δικηγόρους, που καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε τις υποθέσεις των.

Τόσο η νέα πλατφόρμα για αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο και η πρόσφατη εφαρμογή mydata της ΑΑΔΕ αποτελούν ένα δυσκίνητο, αργό, δύσχρηστο και μη φιλικό στο χρήστη σύστημα, ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αποτελούνται από πολλές υποπλατφόρμες μη συμβατές μεταξύ τους.

Αντίστοιχα προβλήματα ανακύπτουν και στην πλατφόρμα της ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους για τις 120/240/ 420 δόσεις.

Ενώ αυτονοήτως με την πιστοποίηση του κάθε δικηγόρου θα έπρεπε να αντλούνται αυτόματα βασικά στοιχεία του, παρατηρείται εντούτοις το φαινόμενο το ίδιο το Δημόσιο να (ανα)ζητά αυτά τα στοιχεία και να μην ολοκληρώνει την κάθε είδους αίτηση- ενέργεια.

Ενώ η ίδια η πλατφόρμα δίδει τη δυνατότητα συλλογής πιστοποιητικών εκ μέρους των κληρονόμων σε δικηγόρο, πολλά από αυτά δεν μπορούν να εκδοθούν εάν δεν επισυνάψεις εξουσιοδότηση ή ληξιαρχική πράξη, η οποία δύσκολα χορηγείται εάν δεν γνωρίζεις το Δήμο της τελευταίας κατοικίας του θανόντος αλλά το Δημόσιο αρνείται να τα αναζητήσει οίκοθεν. 

Βασικός στόχος, όμως, θα έπρεπε να είναι η απλοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών αυτών και όχι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας.

Πρωταρχικό δε ρόλο στον τομέα αυτό θα έπρεπε να έχουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι οποίοι θα έπρεπε να ερωτώνται πρωτίστως και εν συνεχεία να σχεδιάζουν μαζί με τους υπευθύνους τις πλατφόρμες αυτές, ώστε αφενός να είναι συμβατές με το portal της Ολομέλειας αφετέρου να παρέχουν σαφείς οδηγίες για την διευκόλυνση των χρηστών- δικηγόρων, μιας και εν τέλει αυτοί είναι και οι βασικότεροι χρήστες.

Επ’ αυτής της βάσης, αυτονόητο είναι επίσης ότι μέσω της τροποποίησης του Κώδικα περί Δικηγόρων να προβλεφθούν και αξιοπρεπείς αμοιβές, με ειδικά γραμμάτια προείσπραξης για τους δικηγόρους- χρήστες αυτών των πλατφορμών (λ.χ. των υπερχρεωμένων νοικοκυριών)

Φυσικό επακόλουθο των ανωτέρω, είναι και η χορήγηση ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ με ευθύνη των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και η παράλληλη χορήγηση αντίστοιχων ψηφιακών υπογραφών στους γραμματείς των Δικαστηρίων, στους οποίους έχει χορηγηθεί ένας πολύ μικρός αριθμός και πολλοί εξ αυτών αγνοούν τη χρήση τους. 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Πηγή: https://www.dikastiko.gr/articles/charis-kondylis-ochi-stin-psifiopoiisi-tis-grafeiokratias/

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Χάρης Κονδύλης rapid tests

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ RAPID TESTS ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου (13/09/2021) και με συγκεκριμένη πρότασή μου στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. είχα ζητήσει να διασφαλιστεί το ΑΣΦΑΛΕΣ-...

ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ e-ΕΦΚΑ

Μετά την εξευτελιστική πρόταση συνεργασίας δικηγόρων με το Κτηματολόγια- ανά υπόθεση- προς επίλυση και διευθέτηση νομικών ζητημάτων, με απαράδεκτες αμοιβές...
Cover for Χάρης Κονδύλης-ΔΙΕΚΔΙΚΩ περισσότερα στην πράξη
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις συναδέλφισσες και του συνάδελφους που προσήλθαν να ψηφίσουν παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, δεδομένου ότι δεν ήταν εφικτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία.Από καρδιάς οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που με τίμησαν με την ψήφο τους τόσο εμένα όσο και το συνδυασμό μας.Προσωπικά δεν κατάφερα να συγκεντρώσω το ποσοστό 6% που προβλέπει ο Κώδικας περί Δικηγόρων για την είσοδό μου στο Διοικητικό Συμβούλιο.Παρόλα αυτά ο συνδυασμός μας εξέλεξε δύο άξια μέλη του στο Δ.Σ., την Άννα Ζουρνατζή και τον Χρήστο Κακλαμάνη.Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως ο δικηγόρος που μάχεται και ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ δεν χάνει ποτέ. Από την πρώτη μέρα γνωρίζαμε πως ο στόχος μας δεν ήταν η καρέκλα. Ήταν ο θεσμικός μετασχηματισμός του Δικηγορικού Συλλόγου. Ποτέ μας δε θελήσαμε ούτε επιδιώξαμε την αυτοπροβολή.Κάναμε έναν δίκαιο αγώνα, πιστοί στις αρχές μας και τις προτάσεις μας. Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ δε σταματά. Ως επικεφαλής του ΔΙΕΚΔΙΚΩ περισσότερα στην πράξη θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους για την προσπάθεια, γιατί στο τέλος αποδείξαμε πως ο Δ.Σ.Α. δεν είναι μια τυπική συλλογικότητα, αλλά μια δύναμη που επηρεάζει τον δικηγορικό κόσμο.Ο Αγώνας συνεχίζεται… ... Δείτε περισσότεραΔείτε λιγότερα
View on Facebook
Σε αυτές τις εκλογές κάνουμε τη διαφορά.Διεκδικούμε περισσότερα στην πράξη, γιατί τα αξίζουμε! ... Δείτε περισσότεραΔείτε λιγότερα
View on Facebook
Η πανδημία κατέδειξε πως θέλουμε έναν Δ.Σ.Α. πιο μαχητικό και διεκδικητικό.Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη για να αλλάξουμε τη καθημερινότητά μας, τη δικηγορία, το μέλλον μας.❗️Μην αφήσεις άλλους να αποφασίσουν για εσένα. ... Δείτε περισσότεραΔείτε λιγότερα
View on Facebook